Wintersport aan het Lipnomeer

Het Lipnomeer is een uitstekende wintersportbestemming. Samen met het in het noorden van TsjechiŽ gelegen Reuzengebergte behoort het Lipnomeer tot dť skigebieden van de Tsjechische Republiek. De beperkte hoogte zorgt er wel voor dat het skiseizoen hier een stuk korter duurt dan in de Alpen en dat er een grotere kans is dat de pistes op sneeuwkanonnen aangewezen zijn voor een witte laag.

Op deze pagina wordt algemene informatie gegeven over het Lipnomeer als wintersportbestemming. Voor meer uitgebreide info kun je terecht op Lipnowintersport.nl.

Lipno bezienswaardigheden

De natuur rondom het Lipnomeer, de fraaie dorpjes en de andere bezienswaardigheden zorgen ervoor dat er voldoende te zien en te doen is aan het Lipnomeer.
Op top10bezienswaardigheden.nl vind je de tien beste hotspots van het Lipnomeer:
Lipnomeer bezienswaardigheden top 10

Skigebieden

Aan het Lipnomeer zijn er twee skigebieden: Skipark Frymburk en Ski Areal Lipno. Skipark Frymburk ligt bij het dorp Frymburk, aan de oostkant van het Lipnomeer. Hier vind je twee blauwe pistes, waarvan de langste een lengte heeft van 650 meter. Het gebied is vooral populair vanwege het aanwezige kinderpark Mťdi KubŪka, waar jonge kinderen op speelse wijze kunnen leren skiŽn. Het skigebied ligt op de heuvel Marta, op een hoogte van 727 tot 834 meter boven zeeniveau.

Bij het dorp Lipno nad Vltavou ligt het grotere skigebied Ski Areal Lipno. Dit skigebied ligt op de berg Kramolin en telt negen pistes die een totale lengte van ruim acht kilometer hebben. Alle pistes zijn voorzien van sneeuwkanonnen, zodat er gedurende het wintersportseizoen bijna gegarandeerd geskied kan worden. Pas op het moment dat de temperaturen te hoog oplopen (> 6 graden Celsius) gaat de conditie van de blauwe en rode pistes van dit skigebied snel achteruit.

Het gros van de wintersporters maakt gebruik van Ski Areal Lipno. Daarom zullen we op deze pagina wintersport in dit skigebied behandelen.

Voor beginnende skiŽrs

Mensen die al eerder op wintersport geweest zijn en gewend zijn aan de hoger gelegen en grotere skigebieden in bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland die zullen het skigebied bij Lipno nad Vltavou meerdere stappen terug vinden ten opzichte van wat ze gewend zijn. De pistes zijn vrij kort en vanwege de lagere ligging (709-900 meter boven de zeespiegel) is de kans op een natuurlijk wit sneeuwdek kleiner dan op hoger gelegen plaatsen. Ook is de kans groter dat het niet zonnig is. Het skigebied is eigenlijk vooral bedoeld voor beginnende skiŽrs en snowboarders. Vooral gezinnen met (jonge) kinderen reizen graag af richting het Lipnomeer voor hun wintersport. Kinderen kunnen door middel van groepsles of privťles leren skiŽn. De eerste lessen worden gehouden in kinderpark Foxpark, waarna de jonge skiŽrs de blauwe piste onder begeleiding van de skileraar af gaan dalen. Houd er rekening mee dat er geen garantie is dat er les gegeven wordt door Nederlandstalige skileraren.

Iets waar je ook rekening mee moet houden is dat het op de drukste dagen (o.a. de weekenden in de kerstvakantie) erg druk op de pistes kan worden. De combinatie van meer ervaren en snellere skiŽrs of snowboarders en drukte kan soms voor gevaarlijk situaties leiden. Vooral de roekeloosheid van sommige mensen zorgt voor onnodige valpartijen en botsingen.

De pistes

Het skigebied telt drie stoeltjesliften. Eentje aan de kant van het dorp Lipno nad Vltavou (dit is het vertrekpunt), twee aan de andere kant van de berg Kramolin. Zowel op de top van de berg (op 900 meter) als beneden zijn er mogelijkheden om te eten en drinken. In het dal zijn er twee aprŤs-ski gelegenheden, boven is er ook eentje. Verwacht geen grootschalige aprŤs-ski zoals je in sommige Alpenbestemmingen kent, maar wel de mogelijkheid om buiten op het terras of binnen in de warmte te genieten van een lekker drankje. De 9 pistes hebben een totale lengte van 8,2 kilometer. De moeilijkheidsgraad valt mee: het gebied kent alleen blauwe en rode pistes. Sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat de pistes tijdens het wintersportseizoen voorzien zijn van sneeuw. Het skigebied ligt op een hoogte van 709 tot 900 meter boven de zeespiegel.

Wintersportseizoen

Het wintersportseizoen in het Lipno-Kramolin-skigebied begint normaal gesproken de week voor Kerstmis. In het geval dat er sprake is van serieuze sneeuwval voor die periode kunnen de pistes en liften al eerder geopend worden. Het wintersportseizoen in Lipno nad Vltavou duurt tot de tweede week van maart. De skiliften zijn dagelijks geopend van 8:30 tot 16:00 uur. Voor het avondskiŽn heb je een speciale pas nodig. Hiermee kun je Ďs avonds van 18 tot 21 uur skiŽn of snowboarden. Op 24 en 31 december is de piste Ďs avonds gesloten. Skipassen koop je onderaan bij de stoeltjeslift of bij het speciale loket van je skiverhuurder.

Ski- of snowboarduitrusting huren

Je skimaterialen kun je op verschillende plekken in Lipno nad Vltavou huren. De grootste verhuurder is Intersport. Zij hebben dan ook een ruim aanbod van materialen. Toch kan het weleens voorkomen dat bepaalde artikelen tijdelijk niet beschikbaar zijn. Zo is er tijdens de kerstvakantie een kans dat alle helmen verhuurd of gereserveerd zijn. Wil je zekerheid hebben wat betreft je materialen dan kun je deze het beste via de website van Intersport Lipno vooraf reserveren. Intersport zit direct aan het begin van de piste, op ongeveer honderd meter van des skilift. Deze gunstige ligging zorgt ervoor dat Intersport hogere prijzen kan hanteren dan de concurrenten. Dat doen ze helaas ook. Het kan daarom aanzienlijk voordeliger zijn om je materialen te huren bij Lipno Centrum. Deze verhuurder zit in gebouw R bij Marino Lipno. Gasten van diverse accommodaties krijgen korting indien ze bij Lipno Centrum hun materialen huren.

Alternatieve skigebieden

In de buurt van het Lipnomeer zijn er twee Oostenrijkse skigebieden die groter zijn dan de twee skigebieden aan het Lipnomeer zelf. Ook is de kans op sneeuw groter in deze skigebieden.

Skigebied Hochficht ligt in het Oostenrijkse deel van het Sumavagebergte. Het ligt op een hoogte van 858 tot 1337 meter boven de zeespiegel en telt 20,8 kilometer aan pistes die indien nodig door middel van sneeuwkanonnen op peil gehouden worden. In totaal telt dit gebied 12 blauwe, rode en zwarte pistes. Snowboarders kunnen van een eigen snowboard piste afdalen. Kwalitatief gezien overtreft skigebied Hochficht alle skigebieden in TsjechiŽ.

Ook in het Oostenrijkse deel van het Sumavagebergte ligt skigebied Sternstein. Dit is een compact skigebied waar een drietal pistes (blauw en rood) op een hoogte van 800 tot 1127 meter boven de zeespiegel zorgen voor vier kilometer aan skiplezier. Ook hier geldt dat sneeuwkanonnen bijspringen indien de natuur het af laat weten. Dit skigebied is vooral bedoeld voor beginnende skiŽrs.

Schaatsen

Het enorme Lipnomeer is in de winter een prachtige plek om te schaatsen. Vanaf december tot en met maart is er een grote kans dat het vele vierkante kilometers grote meer voldoende bevroren is om op te kunnen schaatsen. Zeker naarmate de winter vordert heeft het meer steeds minder nodig om een goede ijslaag te hebben. Dat komt omdat het water in dooiperiodes amper in temperatuur stijgt, waardoor de ijslaag in vorstperiodes gemakkelijker weer aangroeit. Indien het ijs dik genoeg is wordt er een schaatsbaan geprepareerd in het zuidelijke deel van het Lipnomeer. Tussen Frymburk en Lipno nad Vltavou ontstaat er dan een schaatsbaan over een lengte van maximaal een kilometer of elf. De breedte van de baan bedraagt gemiddeld zes tot acht meter. Voor toeristen en locals is het een leuke afwisseling op het skiŽn. Er zijn ook toeristen die alleen maar komen om te kunnen schaatsen in deze prachtige natuurlijke omgeving.

Meer info over het Lipnomeer

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het Lipnomeer en plaatsen aan/nabij het Lipnomeer:
Lipnomeer informatie
Lipnomeer nieuws & tips
Lipnomeer weer & klimaat
Lipno nad Vltavou
Lipno wintersport
mooiste dorpjes bij het Lipnomeer

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy