Het weer bij het Lipnomeer

Het Lipnomeer en de plaatsen rondom het Lipnomeer liggen in een gebied dat een gematigd zeeklimaat kent, neigend naar een gematigd landklimaat. Het Lipnomeer ligt in een heuvelachtige en bosrijke omgeving. De hoogteverschillen en bebossing zorgen, met name in de winterperiode, voor soms vrij grote temperatuurverschillen binnen relatief korte afstanden. Zo zul je ervaren dat de officile temperatuur soms aardig af kan wijken van de werkelijke temperatuur. Vooral op plekken waar de zon niet door kan dringen kan het aanzienlijk koeler zijn.

Lipno bezienswaardigheden

De natuur rondom het Lipnomeer, de fraaie dorpjes en de andere bezienswaardigheden zorgen ervoor dat er voldoende te zien en te doen is aan het Lipnomeer.
Op top10bezienswaardigheden.nl vind je de tien beste hotspots van het Lipnomeer:
Lipnomeer bezienswaardigheden top 10

De zomermaanden

De zomers zijn rondom het Lipnomeer over het algemeen aangenaam warm, waarbij extreme hitte wel voor kan komen maar niet erg gebruikelijk is. Soms, meestal een of twee keer per jaar, komt er een stroming op gang waarbij er zeer warme lucht richting het Lipnomeer aangevoerd wordt. In zon geval kan het kwik dagenlang rond of zelfs boven de tropische grens van dertig graden liggen. Gemiddeld is het in de zomerperiode overdag zon 22 tot 26 graden. Uitstekende temperaturen om te zwemmen maar om ook nog actief bezig te zijn. Niet voor niets dat deze bestemming juist zo populair is onder mensen die een actieve zomervakantie willen vieren of zwemmen, cultuur en actief bezig zijn willen combineren. Zonzeker is het Lipnomeer niet. Net als bij ons kun je altijd een periode hebben met meer wisselvallig weer en lagere temperaturen. Onder de twintig graden wordt het in de maanden juli en augustus echter niet zo snel. Waar je altijd rekening mee moet houden is dat op warme zomerse dagen er vrij snel een weersomslag plaats kan vinden, waarbij er plotsklaps onweer op kan komen zetten. Check voordat je een lange wandel-, fiets- of kanotocht maakt daarom eerst het weerbericht. Vaak kan er van tevoren wel aangegeven worden als er onweer op komst is.

De winterperiode

De wintermaanden december, januari en februari staan vooral in het teken van de wintersport. Al vanaf november kan het soms aanzienlijk koud worden rondom het Lipnomeer, maar over het algemeen moet je tot december en soms zelfs januari wachten totdat het echt volop winter is. Diepe vorst is vaak niet nodig om het landschap mooi wit te toveren. Soms ligt de officile temperatuur rond of zelfs iets boven het vriespunt terwijl de bomen en weilanden toch tot ver in de ochtend wit zien. Vooral als de zon het af laat weten (en dat gebeurt geregeld in de winter) kan het landschap lang betoverend wit zien. Het Lipnomeer is in de winter vaak bevroren. Vooral naarmate de winter verder gevorderd is, is de kans groter dat het meer bevroren is.

In de nachten is er meestal sprake van lichte tot matige vorst. Nachten zonder vorst komen in de maanden december, januari en februari vrij weinig voor. Je moet daarom in de winter vrijwel altijd rekening houden met gladheid. Wat betreft sneeuwval is het gebied rondom het Lipnomeer erg wispelturig. Soms valt er tientallen centimeters binnen enkele dagen terwijl er soms een periode van weken is dat er geen sneeuw van betekenis valt. Tijdens dooiperiodes kan de combinatie van relatieve warmte met regen er zelfs voor zorgen dat sneeuw vrij snel verdwijnt.

Het voor- en najaar

De lente en herfst zijn wispelturig rondom het Lipnomeer. Zo kan een bewolkte dag begin mei ervoor zorgen dat de temperatuur bij een graad of 6-7 blijft hangen terwijl het op een zonnige dag gemakkelijk zomers kan worden. De onzekerheid wat betreft weerbeeld en temperatuur blijft over het algemeen tot eind juni aanwezig. Pas dan krijgt het weer een meer stabiel karakter. Het najaar begint in september en duurt tot en met november. In deze periode gaat het kwik in flinke stappen terug. Mooie nazomerdagen zijn, met name in de maand september, nog prima mogelijk.

Klimaattabel Lipnomeer

Onderstaande klimaattabel biedt gemiddelde cijfers voor het Lipnomeer. Het gaat om langjarige gemiddelde metingen. Lokaal kunnen er afwijkingen voorkomen, bijvoorbeeld in dichtbeboste gebieden en op hoger gelegen plekken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal
uren zon

per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 6 -3 1 uur 17 dagen 61 mm onbekend
februari 7 -1 3 uur 15 dagen 61 mm onbekend
maart 9 1 4 uur 16 dagen 64 mm onbekend
april 13 6 5 uur 15 dagen 62 mm onbekend
mei 18 9 7 uur 14 dagen 69 mm onbekend
juni 22 12 7 uur 15 dagen 72 mm onbekend
juli 24 12 8 uur 14 dagen 74 mm onbekend
augustus 23 13 7 uur 12 dagen 67 mm onbekend
september 21 11 4 uur 11 dagen 61 mm onbekend
oktober 16 7 3 uur 12 dagen 62 mm onbekend
november 7 3 2 uur 16 dagen 64 mm onbekend
december 4 -1 1 uur 18 dagen 61 mm onbekend
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

Voor een actieve vakantie kun je het het hele jaar rondom het Lipnomeer terecht. Het zomerseizoen (april t/m oktober) staat vooral in het teken van watersporten, fietsen en wandelen. Het winterseizoen (november t/m maart) staat in het teken van wintersport, wandelen en in het voor- en najaar ook van mountainbiken. De stoeltjesliften die in de winter de skirs en snowboarders naar boven helpt die worden in de zomerperiode gebruikt om fietsers naar boven te helpen. Je kunt dan vanaf de berg Kramolin prima downhillen.

Wie voor een culturele vakantie gaat die kan het beste de maanden mei, juni, september of oktober gebruiken om het Lipnomeer te bezoeken. In de warmste zomermaanden is er een kans dat de warmte je parten gaat spelen.

Voor een zonvakantie moet je in juli of augustus naar het Lipnomeer reizen. Dit zijn de warmste maanden van het jaar, waardoor je de grootste kans hebt op zomerse of zelfs tropisch warme dagen.

Het wintersportseizoen loopt officieel van half december tot begin maart. De beste sneeuwcondities heb je in de meeste jaren tussen half januari en half februari. Vanaf de tweede helft van februari neemt de kans op dooi flink toe.

Meer info over het Lipnomeer

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het Lipnomeer en plaatsen aan/nabij het Lipnomeer:
Lipnomeer informatie
Lipnomeer nieuws & tips
Lipnomeer weer & klimaat
Lipno nad Vltavou
Lipno wintersport
mooiste dorpjes bij het Lipnomeer

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy