Reizen naar het Lipnomeer

D manier om naar het Lipnomeer te reizen is over de weg. Vrijwel alle toeristen in Lipno nad Vltavou en andere plaatsen rondom het Lipnomeer gebruiken dan ook de auto, motor of camper om richting Tsjechi te reizen. De reistijd bedraagt gemiddeld ongeveer tien tot elf uur en is vooral afhankelijk van je vertrekplaats in Nederland en de drukte op de weg. Tijdens de schoolvakanties is de route richting en vanaf het Lipnomeer vooral op de zaterdag drukker. Dit merk je met name in de kerstvakantie en voorjaarsvakantie, als de route deels via dezelfde route loopt als de wegen richting de Oostenrijkse skigebieden.

Lipno bezienswaardigheden

De natuur rondom het Lipnomeer, de fraaie dorpjes en de andere bezienswaardigheden zorgen ervoor dat er voldoende te zien en te doen is aan het Lipnomeer.
Op top10bezienswaardigheden.nl vind je de tien beste hotspots van het Lipnomeer:
Lipnomeer bezienswaardigheden top 10

Twee routes

Feitelijk zijn er twee routes die naar het Lipnomeer leiden. Je rijdt altijd door Duitsland en vrijwel altijd ook een stukje door Oostenrijk.

De twee hoofdroutes beginnen beiden hetzelfde. Je rijdt vrijwel altijd via Frankfurt, Neurenberg (Nrnberg), Regensburg en Passau. Dit is een vrij drukke route, waarbij wegversmallingen (van drie naar twee banen) en wegwerkzaamheden kunnen zorgen voor stremmingen. Zo is vooral de terugreis op de zaterdag na Oud & Nieuw erg druk op dit traject. Vanaf Passau heb je twee opties: de zogenaamde zomerroute en de winterroute. De zomerroute is bedoeld voor de momenten dat er geen sneeuw ligt. De winterroute ontwijkt een stuk door Tsjechi en Oostenrijk dat meer hellingen en bochten bevat. Zeker met een aanhanger of caravan moet je de zomerroute eigenlijk ontwijken als er winterse weersomstandigheden zijn.

Bij de zomerroute verlaat je ter hoogte van de stad Passau snelweg A3, om de route in oostelijke richting te vervolgen richting de Oostenrijkse plaats Rohrbach en vervolgens Předn Vtoň. Een andere optie is om snelweg A3 al voor Passau te verlaten en bij afslag 111 (Hengersberg) richting Freyung te reizen en vervolgens via wegnummer 39 het Lipnomeer vanuit noordelijke richting aan te rijden.

Bij winterse omstandigheden kun je het beste de winterroute nemen. Bij Passau vervolg je dan snelweg A3 tot aan de stad Linz. Daar ga je in noordelijke richting via Bad Leonfelden en Vy Brod naar Lipno nad Vltavou. Deze route is in kilometers langer dan de zomerroute, maar bij winterse omstandigheden aanzienlijk minder gevaarlijk. Het nadeel van rijden rondom het Lipnomeer in de winter is dat het strooien met zout niet toegestaan is. Je bent daarom afhankelijk van sneeuwschuivers en het strooien van kleine steentjes op de weg om de grip te verbeteren. Houd er rekening mee dat je voor de winterroute via Linz een tolvignet voor de Oostenrijkse snelweg (Autobahnvignet) nodig hebt. Deze kun je vooraf in Nederland kopen of onderweg bij een tankstation.

Rijden in Tsjechi

Als je gaat autorijden in Tsjechi zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het voeren van verlichting, zowel s avonds als overdag, is verplicht in Tsjechi. In de wintermaanden zijn winterbanden verplicht. Sneeuwkettingen mogen alleen maar gebruikt worden indien er erg veel sneeuw ligt. Indien er direct contact met de weg mogelijk is mogen sneeuwkettingen absoluut niet gebruikt worden.
Alcohol in het verkeer wordt niet getolereerd. Het toegestane alcoholpromillage is dan ook 0,0 voor alle bestuurders, ongeacht de leeftijd. Een biertje bij het eten en daarna autorijden mag dus niet.

Met de trein of bus naar het Lipnomeer reizen

Je kunt met de trein of bus naar het Lipnomeer reizen. Echt gemakkelijk is dat niet. Vaak gaat zon reis gepaard met (meerdere keren) overstappen en een vrij lange reistijd. Vaak heb je voor het laatste deel van het traject een taxi nodig.

Vliegen naar het Lipnomeer

Indien je met het vliegtuig naar het Lipnomeer wilt reizen dan moet je naar Linz (in Oostenrijk) of de Tsjechische hoofdstad Praag vliegen. Vanuit Linz kun je alleen per huurauto verder reizen naar Lipno nad Vltavou of andere plaatsen rondom het Lipnomeer. Die rit kost je ongeveer drie kwartier tot meer dan een uur, afhankelijk van je eindbestemming en de weersomstandigheden. Indien je naar Praag vliegt dan kun je van daaruit verder reizen per bus naar Česk Krumlov en vervolgens per taxi naar je eindbestemming. Ook kun je natuurlijk vanaf de luchthaven van Praag een auto huren.
In kilometers ligt Lipno nad Vltavou ruim tweehonderd kilometer van het vliegveld af. Je doet er drie tot vier uur over om Lipno and Vltavou te bereiken vanaf het internationale vliegveld van Praag. De route loopt vrijwel geheel over secundaire wegen.

Parkeren

Rondom het Lipnomeer, in de dorpen en in de steden is er soms sprake van beperkte parkeerplaats. Zo zijn er best veel parkeerplaatsen die exclusief bedoeld zijn voor gasten van een bepaalde accommodatie en/of restaurant. In sommige dorpen en steden is er in het centrum sprake van betaald parkeren. Dit is bijvoorbeeld het geval in het centrum van Vy Brod en van Česk Krumlov. Zorg er daarom voor dat je voldoende (klein)geld bij je hebt om parkeergeld te betalen.

Fietsen

Rondom het Lipnomeer kun je uitstekend fietsen. Sterker nog, er zijn volop toeristen die speciaal voor het fietsen naar het Lipnomeer komen. Er zijn drie varianten mogelijk: MTB (mountainbiken), op de sportfiets of gewoon recreatief fietsen. Langs het Lipnomeer liggen diverse fietspaden die je langs het meer en door de prachtige natuur voeren. Op sommige plekken, zoals in Lipno nad Vltavou, kun je allerlei soorten fietsen huren. Je eigen fiets meenemen is daarom niet noodzakelijk als je wilt fietsen bij het Lipnomeer.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer rondom het Lipnomeer is veel minder goed geregeld dan je soms zou willen. Taxis moet je in de meeste gevallen telefonisch reserveren, busdiensten zijn er beperkt aanwezig en met de trein zijn slechts enkele plaatsen zoals bijvoorbeeld Horni Plana bereikbaar. Wie gebruik wil maken van het openbaar vervoer die doet er goed aan om vooraf goed te informeren naar de mogelijkheden en tijden.

In het zomerseizoen zijn er verschillende veerdiensten die de plaatsen Lipno nad Vltavou, Frymburk, Cerna en Horni Plana met elkaar verbinden. Ook zijn er diverse rondvaarten mogelijk. In de wintermaanden ligt het vaarverkeer op het Lipnomeer stil.

Meer info over het Lipnomeer

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het Lipnomeer en plaatsen aan/nabij het Lipnomeer:
Lipnomeer informatie
Lipnomeer nieuws & tips
Lipnomeer weer & klimaat
Lipno nad Vltavou
Lipno wintersport
mooiste dorpjes bij het Lipnomeer

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy