Praktische informatie

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor het Lipnomeer op ťťn pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de ťťn of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over het Lipnomeer en Lipno nad Vltavou vind je terug op de vele Lipnomeer sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over TsjechiŽ of de regio Zuid-Bohemen kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Het Lipnomeer is een toeristisch gebied dat flink in ontwikkeling is. Hierdoor kan informatie snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Lipno bezienswaardigheden

De natuur rondom het Lipnomeer, de fraaie dorpjes en de andere bezienswaardigheden zorgen ervoor dat er voldoende te zien en te doen is aan het Lipnomeer.
Op top10bezienswaardigheden.nl vind je de tien beste hotspots van het Lipnomeer:
Lipnomeer bezienswaardigheden top 10

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar TsjechiŽ en het Lipnomeer te reizen. Indien je vliegt zul je echter wel een geldig paspoort of ID-kaart moeten laten zien om jezelf te identificeren dat jij de betreffende passagier bent die op het vliegticket cq boarding pass vermeld staat. Ook in TsjechiŽ moet je je op verzoek van de politie kunnen legitimeren. Dus hoewel TsjechiŽ tot de Schengen-landen behoort waarin vrij reizen geldt, is het raadzaam om wel een geldig identificatiebewijs mee te nemen.

Houd er rekening mee dat kinderen hun eigen identiteitsbewijs moeten hebben. Indien je met de auto reist moet je je kentekenregistratiepapieren (kentekenbewijs) niet vergeten en ook een groene kaart bijhebben om aan te kunnen tonen dat je verzekerd bent.

Drinkwater

Het leidingwater rondom het Lipnomeer is over het algemeen zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Veel toeristen vinden het kraanwater niet zo smaakvol vanwege de bijsmaak van chloor en kiezen er daarom voor om mineraalwater uit flessen te consumeren. Op sommige plekken in TsjechiŽ heeft men water uit eigen bron. De kwaliteit van dit water is niet gegarandeerd.

Drugs

Het bezitten en gebruiken van drugs is sinds 2009 niet meer strafbaar in TsjechiŽ, mits het gaat om gebruikershoeveelheden. De grenzen zijn bepaald op 15 gram marihuana, vijf gram hasj, anderhalve gram heroÔne en ťťn gram cocaÔne. Voor het vrij gevaarlijke pervitine, dat ook bekend staat onder de naam speed en een grondstof is voor Crystal Meth, is de grens op maar liefst twee gram gesteld. Omdat drugsbezit wettelijk toegestaan is (in plaats van gedogen zoals in Nederland) is TsjechiŽ hierin progressiever dan het internationaal als drugswalhalla bekend staande Nederland. Rondom het Lipnomeer merk je hier niets van. Er is voor zover bekend op geen enkele manier overlast van drugsgebruik en er vind ook geen openlijke drugshandel plaats.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in TsjechiŽ kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Apparaten uit Nederland zouden dus moeiteloos ingeplugd moeten kunnen worden in de Tsjechische wandcontactdozen.

Feestdagen

TsjechiŽ kent een aantal officiŽle feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.
Het openbaar vervoer rijdt tijdens feestdagen vaak volgens een aangepaste dienstregeling. De supermarkt van Lipno nad Vltavou (Coop, aan het begin van de stoeltjeslift) is op kerstmis meestal wel geopend (aangepaste openingstijden). Op Nieuwjaarsdag (1 januari) is deze supermarkt wel gesloten, net als alle andere winkels rondom het Lipnomeer.

Een overzicht van de Tsjechische feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
9 mei - Bevrijdingsdag
5 juli - Cyrillus- en Methodiusdag
6 juli - Jan Husdag
28 oktober - Onafhankelijkheidsdag
17 november - Dag van de Vrijheid en de Democratie
24 december - Kerstavond
25 en 26 december - Kerstmis
eind maart of in april is het Pasen (eerste en tweede Paasdag)

Fooien

Over het onderwerp fooien zijn zelfs de vele ervaren TsjechiŽ-bezoekers het niet eens met elkaar. Waar sommigen het hebben over enkele tientallen kronen fooi per tafel, daar spreken anderen over het internationaal meer gangbare percentage van tien procent. Te veel tippen zou zelfs als beledigend gezien kunnen worden, omdat wij Ďrijke Nederlandersí daarmee onze superioriteit op financieel gebied zouden willen laten voelen. Zelf ronden we af naar bedragen die hier tussen in zitten. Meestal is dit naar honderdtallen. Van een rekening van 2630 kronen maken we bijvoorbeeld 2800 kronen. Op die manier overschrijdt je de (inmiddels achterhaalde?) grens van enkele tientallen kronen en blijf je ook ruim voldoende onder de bovengrens van tien procent. Niet onbelangrijk is om ook rekening te houden met de plek waar je de rekening betaalt. Zo is het gebied rondom het Lipnomeer redelijk toeristisch. Plaatsen zoals Lipno nad Vltavou en Frymburk zijn zelfs zeer toeristisch. Hier is men er wel aan gewend dat toeristen fooien geven.

Fotograferen en filmen

Het maken van fotoís en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. Op sommige plekken moet je extra betalen om te mogen fotograferen en/of filmen. Je krijgt dan meestal een sticker die je zichtbaar op je kleding moet dragen zodat het personeel kan zien dat je toestemming hebt om te fotograferen en/of filmen.

Geld

De officiŽle munteenheid in TsjechiŽ is de Tsjechische kroon. In Lipno nad Vltavou en Českż Krumlov kun je op best veel plekken ook gewoon met euro;s betalen. Je krijgt het wisselgeld dan meestal in kronen. Op deze manier kun je vaak voordeliger geld wisselen dan in de wisselkantoren. Die hanteren vaak een ongunstige koers indien er geen commissie berekend wordt of juist een vrij hoge commissie als er een normale koers gehanteerd wordt. Een andere optie is voor vertrek geld te wisselen. Het is te adviseren om online Kronen te reserveren, dit neemt namelijk de provisiekosten weg.

Geldautomaten waar je geld kunt pinnen zijn er voldoende te vinden rondom het Lipnomeer. Zo telt het dorp Lipno nad Vltavou twee geldautomaten: eentje in de hoofdstraat van het dorp en eentje op vijftig meter van supermarkt Coop.

Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je probleemloos geld pinnen, alhoewel de meeste Nederlandse banken kosten in rekening brengen wanneer er buiten de Eurozone gepind wordt. Vaak wordt de tegenkoers in euroís weergegeven op het moment dat je aangegeven hebt hoeveel Tsjechische kronen je op wilt nemen. Houd er rekening mee dat op drukke aankomstdagen (zaterdag) de geldautomaten gemakkelijker leeg kunnen raken.

Wie gewend is om op vakantie met creditcards te betalen die zal rondom het Lipnomeer er rekening mee moeten houden dat dit niet zomaar overal kan. Er zijn aardig wat restaurants, winkels en zelfs accommodaties waar je niet met een creditcard kunt betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende contant geld bij hebt.

Gezondheid

Pas op met het Medisch Centrum aan de hoofdstraat van Lipno nad Vltavou. Deze rekenen vaak zeer hoge bedragen die niet altijd door de ziektekostenverzekering gedekt zijn. Maak gebruik van de erkende artsenpraktijken in o.a. Lipno nad Vltavou en Frymburk. Informatie hierover vind je meestal in de documentatiemappen van de accommodaties. Ook kun je je tot de receptie van de accommodatie wenden indien je medische hulp nodig hebt. Voor noodgevallen geldt ook hier in TsjechiŽ het noodnummer 112.

Hond mee naar het Lipnomeer

In TsjechiŽ is het hebben van ťťn of meerdere honden als huisdier net als bij ons zeer normaal. Je kunt je hond daarom prima meenemen op vakantie naar het Lipnomeer. Indien de hond meereist moet je een Europees hondenpaspoort meenemen meenemen. Voor honden ouder dan een drie is er een vaccinatiebewijs tegen hondsdolheid nodig. Voor puppies geldt er onder bepaalde voorwaarden een uitzondering.

Houd er rekening mee dat de kans op het in aanraking komen met teken relatief groot is in de bosrijke omgeving van het Lipnomeer. Preventieve maatregelen en met regelmaat je hond controleren zijn daarom aan te raden. In het openbaar vervoer moet een hond gemuilkorfd zijn.

Internet / wifi

In steeds meer hotels en appartementencomplexen wordt internettoegang door middel van wifi aangeboden. De snelheid varieert heel sterk per accommodatie. Over het algemeen is de verbinding goed. Drukte op de digitale snelweg kan net als in het normale verkeer ook op het internet tot vertragingen en opstoppingen leiden. Wie niet afhankelijk wil zijn van internet via wifi die kan gebruik maken van mobiel internet op de telefoon. Let wel goed op hoe het zit met de kosten. Sommige internetproviders bieden voordelige internetbundels voor het buitenland aan.

Natuurrampen

Het Lipnomeer ligt in een gebied waar geen vulkaanactiviteit is, waar geen aardbevingen voorkomen, waar nooit orkanen waaien en waar dus eigenlijk de kans op een natuurramp zeer klein is. Het Lipnomeer zelf kan eigenlijk niet overstromen, omdat men via de stuwdam altijd extra water af kan voeren.

Openingstijden van winkels

De openingstijden van winkels rondom het Lipnomeer zijn variabel. Zo zijn de meeste winkels op zondag gesloten, maar is supermarkt Coop aan de voet van de skilift bij Landal Lipno en het Lipno Lake Resort op zondag wel geopend. De meeste supermarkten openen rond 8 uur Ďs morgens hun deuren en zijn tot 18 of 19 uur geopend. Grote supermarkten vind je in Českż Krumlov en Ceske Budejovice. De grote Kaufmarkt-supermarkt in Českż Krumlov is dagelijks geopend van 7 tot 22 uur. Deze ligt op ongeveer 30-40 minuten rijden van Lipno nad Vltavou.

Taal

In TsjechiŽ spreekt men Tsjechisch. In het toeristische Lipno nad Vltavou kun je je met Duits en in mindere mate Engels prima redden bij accommodaties, restaurants en winkels. Aan sommige recepties van accommodaties wordt ook (beperkt) Nederlands gesproken.

Tijdsverschil

TsjechiŽ ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en TsjechiŽ. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want TsjechiŽ kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Veiligheid

De criminaliteitsstatistieken zijn voor TsjechiŽ en vooral ook het gebied rondom het Lipnomeer vrij gunstig. De kans dat je hier te maken krijgt met geweld, diefstal of een andere vorm van criminaliteit is kleiner dan in Nederland. Natuurlijk moet je ook hier op je hoede zijn en voorzichtig omgaan met je spullen. Probeer geen dure spullen in je auto achter te laten en zeker niet in het zicht. Gebruik indien aanwezig het kluisje in je accommodatie. Houd er rekening mee dat ook hier zakkenrollerij zeker voor kan komen.

In de bosrijke omgeving leven veel teken. Deze vormen zowel voor dier als mens een bedreiging. Teken kunnen de Ziekte van Lyme overdragen. Controleer daarom regelmatig op teken en verwijder ze met een speciale tekenpincet door het achterlijf op draaiende wijze te verwijderen. Trek je aan de teek, dan spuugt hij als het ware zijn vloeistof in je bloed. Mocht dit gebeuren of mocht een tekenbeet leiden tot een rode cirkel op je huid met een wit randje, bezoek dan zo snel mogelijk een arts.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over het Lipnomeer vind je veel aanvullende informatie over het Lipnomeer.

Meer info over het Lipnomeer

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over het Lipnomeer en plaatsen aan/nabij het Lipnomeer:
Lipnomeer informatie
Lipnomeer nieuws & tips
Lipnomeer weer & klimaat
Lipno nad Vltavou
Lipno wintersport
mooiste dorpjes bij het Lipnomeer

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy